Brune værtshuse på Østerbro

Af Susanne

Overskriften er måske lidt på kanten af, hvad de tre fremragende værtshuse er, men meningen er god nok. Vi har kigget lidt på ældre, ‘rigtige’, gerne lidt dunkle, værtshuse på Østerbro, hvor der er sjæl og charme, som nyere caféer og værtshuse ikke besidder.

Af: Lars Graabek – Mit Østerbro

Café Kildevæld

Når man er fra det herrens år 1727, må man godt prale af sin alder. Det gør det gamle værtshus Café Kildevæld på Østerbrogade da også på sit logo. Og selvom den oprindelige bygning for længst er fortid, mødes man af en aura af forne tider, når man træder ind i værtshuset. Eller rettere, man mødes af alskens tingeltangel, som giver værtshuset et tosset udtryk, man faktisk føler sig godt tilpas i. Her hænger mystiske metalskilte, kajakker, skibsmodeller, gamle billeder og diverse uforklarlige genstande. Alt sammen noget, der giver stedet karakter. Her er også en mindre afdeling med lædermøbler, som ikke ville skamme sig over at stå i en ærværdig engelsk klub for anløbne gentlemen.

Men Café Kildevæld er et ølsted. Basta. Her får du ikke nogen fancy cocktails eller topmoderne veganerdrinks. Her står den på gode gammeldags bajere, både på flaske og fra de store, smukke ølhaner. Og på de mest populære spiritusser.

Café Samsø

Café Samsø på hjørnet af Samsøgade og Jagtvej adskiller sig fra de øvrige brune værtshuse ved at de serverer mad. Og en billig en af slagsen. Her kan du få en god gang chili con carne til 25 kr.! Det er nogenlunde det samme som en dåse bønner i Irma. Med en beliggenhed tæt på Parken, er fodbolden en naturlig del af stedets dna. Her serveres altid biksemad, når landsholdet spiller i nationalarenaen. Og mon ikke en del tilhængere ’varmer op’ i den gamle café?

Interiøret er naturligvis mørkt træ og adskillige spillemaskiner, der minder om de dage, hvor ethvert værtshus med respekt for sig selv havde den slags tidsfordriv i sit interiør. Café Samsø er kendt for sine mange whiskyer og for sin bar, der er fyldt med alskens spiritusser til de lokale stamgæster. Og så kan man da lige købe sig en gåbajer i form af en rød Tuborg til 10 kr. inklusiv pant. Svært at sige nej til, ik’?

Børges Bodega

Placeringen ud til den trafikerede Lyngbyvej er måske ikke verdens fedeste, men det opvejer Børges Bodega med sin varme og oprigtige stemning. Navnet siger vist alt. Her er vi tilbage i tiden. Mere præcist i de brune 1970’ere, hvor folk stadig hed Børge, selvom navnet allerede dengang var ved at uddø. Her er de klassiske mørke træstole og borde, og hvis man er til lyse caféer, er her måske en anelse dunkelt. Men det gælder ikke stemningen på stedet, som er munter og bramfri.

På Børges Bodegas hjemmeside skriver de kort og præcist, at her er gode kolde øl, et væld af shoots og rædsom musik. Så er du advaret eller måske fristet. Øllene er virkelig billige, en Tuborg koster 20 kr. Og køber du Børges fantastiske klippekort, kan du få 10 gode bajere for 178 kr.

 

Related Articles