Julens sjælevarmer Glögg

Af Susanne

Ikke så snart temperaturerne falder og spændingen stiger om vi nu får en hvid jul i år, er det svært at gå gennem den smukt oplyste by, uden at blive budt på en kop varm vin med rosiner og mandler. Glögg er for mange den ultimative juledrik. Men hvad det egentlig for noget? 

Historien om glögg strækker sig langt tilbage i tiden. Faktisk helt tilbage til det 4. århundrede. Her har man fundet beretninger om, at romerne drak noget, der kunne være glöggens forfader. En let vin med masser af honning, pinjekerner, peber og varme krydderier. 

Siden dengang har den glögg de fleste af os drikker i dag, dog undergået en mindre forvandling – men kigger vi mod Tyskland i 1400-tallet , finder vi en variant, der minder meget om vores tids glögg. Nemlig en opvarmet vin med krydderier, der skulle sikre at man kunne holde varmen i de kolde vintermåneder på slottene langs Rhinen. Denne varme drik, nydes stadig under navnet Glühwein – og er blevet lidt af en juleklassiker i tysktalende lande. 

En drik med stolte rødder

Den glögg vi nyder i dag, har altså stolte rødder i både Italien og Tyskland, men det er først i 1900-tallet, at det bliver en decideret juletradition. Her dekorerede svenske forretningsfolk glöggflaskerne med nisser og markedsførte det som en ægte juledrik. Og en klassiker var født! Ordet glögg er da også svensk og betyder ”glødet brændevin” – og i dag drikkes det, foruden i Danmark, også i Norge. I England hedder det blot ”mulled wine”, og bestiller man et glas ”vin chaud” i Frankrig, vil man også være så heldig at få ”varm vin”, der minder utroligt meget om den glögg så mange af os elsker. 

Rød eller hvid – eller alkoholfri? 

I dag findes glögg i et væld af varianter, og i alle prisklasser. Fælles for dem aller er, at de er lavet på varm vin med forskellige krydderier tilsat fyld – gerne i form af rosiner og mandelsplitter. Den klassiske glögg er rød, og laves oftest af rødvin, portvin og rom, hvorefter der tilsættes appelsinsaft og krydderier som kanel, kardemomme, nelliker og stjerneanis. Men hvor den røde glögg er sød og tung, er den hvide glögg lidt lettere.  Den er lavet på hvidvin, hvid rom og æblemost eller hyldeblomstsaft tilsat citron, ingefær og krydderier som vanilje, kardemomme, stjerneanis og naturligvis kanel. 

De senere år er der kommet et øget fokus på vores alkoholindtag – og ønsker man at nedsætte det, eller skal man måske køre hjem til jul, så er en alkoholfri variant absolut et forsøg værd/andet ord. Og så kan den drikkes af både børn og voksne.

Opskrifter

Klassisk glögg · 6 glas

  • 4 dl vand 
  • Saft og skal af 1 appelsin 
  • Saft og skal af 1 citron 
  • 2 dl sukker
  • 4 hele nelliker 
  • 2 kanelstænger 
  • 1 flaske rødvin
  • – gerne på druerne Primitivo eller Zinfandel
  • 100 g soltørrede tranebær el. rosiner 
  • 100 g mandelsplitter 
  • Evt. ½ dl mørk rom el. cognac

Hæld vand, saft og skal af appelsin og citronsaft, sukker og krydderier i en gryde og lad det koge 10 minutter. Si blandingen gennem en sigte. Varm den op sammen med rødvinen – det må ikke koge – og tilsæt rosiner, mandelsplitter. Smag evt. til med rom eller cognac. 


 Hvid vinter-glögg · 6 glas

  • Saft af 1 appelsin
  • Saft af 2 citroner
  • ½ liter æblejuice
  • 4 skiver ingefær
  • 4 stjerneanis
  • 4 hele nelliker
  • 5 kardemommekapsler
  • 1 kanelstang
  • ½ vaniljestang
  • 50 g sukker
  • ½ dl lys rom
  • ½ dl hvid portvin
  • 1 flaske hvidvin – gerne fra Rhone-området

Hæld æblejuice, appelsin-, citronsaft, sukker og krydderier i en gryde og lad det småsimre i 30 min. Hæld det hele i et glas med låg og lad trække i minimum 1 døgn. Hæld den hvide glögg gennem en sigte, og kom den i en ren flaske med portvin og rom. Når lysten til gløgg melder sig varmes hvidvinen og den hvide gløgg godt igennem – uden at koge. Tilsæt evt. mandelsplitter og tranebær og server! 


Hvid alkoholfri vinter-glögg · 6 glas

Denne glögg kan også laves uden alkohol. Undlad blot at tilsætte portvin og rom til ekstrakten, og erstat hvidvinen med æblejuice eller hyldeblomstsaft ved servering. 

Related Articles