Ny festival for alle skal løfte Østerbro ud af spelt-boblen

Af Susanne

Fra 11. til 13. september bliver der afholdt Åben Festival på Østerbro og i Nordhavn. Vi har taget en snak med festivalleder Jesper Koefoed-Melson om hvorfor Åben er meget mere end en weekend og hvorfor København har behov for endnu en festival.

Østerbro er ikke andet end barnevogne og caffe latte. Der sker aldrig noget.” Du har sikkert hørt nogle af fordommene om bydelen, og selvom det naturligvis ikke er hundrede procent dækkende, er der alligevel noget om snakken: Der er ikke helt det samme kulturliv på Østerbro, som man finder i visse andre dele af hovedstaden – men det bliver der lavet godt og grundigt om på nu.

Åben Festival, som løber af stablen 11-13. september, er Østerbro og Nordhavns helt egen kulturfestival, og den 41-årige initiativtager og festivalleder Jesper Koefoed-Melson har store planer om et sprudlende kulturliv, der rækker langt ud over en årlig festival.

”Østerbro er et fantastisk sted at bo, men det kan også være lidt kedeligt,” smiler Jesper, der har boet både i Jylland, Sverige og London, men som har været lykkeligt groet fast på Østerbro siden 2003. ”Det, jeg elsker ved mit arbejde, er at mødes om kulturelle begivenheder, og det har jeg manglet på Østerbro. Jeg har lavet utallige projekter nationalt og internationalt, men aldrig her, hvor jeg bor. Jeg har et ansvar for at gøre bydelen til et endnu bedre sted for mine børn at vokse op. Det skal Åben være med til.”

ÅBEN FOR ALLE
Åben er som navnet antyder et helt åbent arrangement. Det er de lokale, der vælger at deltage, der dikterer indholdet – lige meget om det handler om smykkedesign, madlavning, børneteater eller moderne musik. Et af de eneste kriterier for at være med, er, at man skal samarbejde med en anden aktør, så kimen bliver lagt til et fortsat samarbejde.

”Det giver forhåbentlig nogle særligt interessante oplevelser for publikum, når to aktører, som ikke normalt samarbejder, sætter sig sammen.” forklarer Jesper. ”Der opstår nogle brydningsflader.”

Selv rent geografisk er Åben Festival et sted, hvor modsætninger mødes og sød musik opstår. For festivalen finder nemlig sted i det nye innovative Nordhavn og det gamle historiske Østerbro i kombination. Præcis hvem der skal mødes i byen – og hvordan – er dog ikke noget, Jesper beslutter.

”Det skal være en festival for hele bydelen, og ikke kun for nogle bestemte typer. Derfor kuraterer vi ikke indholdet,” slår Jesper fast. ”Vi vil ikke bestemme, hvilken type musik, der skal spilles, eller hvordan tingene skal gøres. Vi vil bare skabe en ramme, hvor folk selv kan fylde indhold i.”

Jesper og holdet bag Åben Festival trækker altså ikke noget ned over hovedet på borgerne, men vil lade de lokale kræfter råde. Det betyder også, at der vil være noget for alle, og at de mange arrangementer kan stikke lidt i øst og vest.
”Vi har ikke en specifik målgruppe,” fortsætter han. ”Det giver et mangfoldigt eller lidt mudret udtryk, så det er vores opgave at sørge for, at folk forstår, at de her meget forskellige arrangementer hører under den samme paraply – og at de selv kan være med til at forme indholdet, hvis de har lyst.”

Den åbne invitation til festivalen har tiltrukket en mangfoldighed af aktører. Lige fra store internationale virksomheder til små lokale kunsthåndværkere. Åben byder på så forskellige arrangementer som spiselige smykker, lydkunst i Tunnelfabrikken og forpremiere på Thomas Vinterbergs nye film. Det er kultur for både høj og lav – og sådan kan Jesper bedst lide det.

FRA GADEPLAN TIL LOKALUDVALG
Jesper Koefoed-Melson har mange års erfaring med at skabe inkluderende kulturelle oplevelser, og har blandt andet været med til at skabe progressive kunstfællesskaber som Bolsjefabrikken i Nordvest og PB43 på Amager. For ti år siden skabte han og en ven deres egen virksomhed, Giv Rum, med det mål at aktivere byens tomme rum til kulturel brug, samt at hjælpe kulturelle aktører med at komme i gang.

”Der er mange kreative mennesker, som har svært ved at finde hoved og hale i de praktiske og bureaukratiske aspekter af kulturen. Dem vil jeg gerne hjælpe,” forklarer Jesper. I årevis har han fungeret som en slags rådgiver for de mennesker, der er bedre til at male vægge end at lave momsregnskab. Eller som ”fødselshjælpere for de kreative miljøer,” som Jesper formulerer det.

Åben er på samme måde en ramme, hvor lokale aktører kan få hjælp til at komme ud over rampen. Mens Giv Rum benyttede sig af tomme og forladte bygninger, er det dog mere i overført betydning, at Jesper vil udfylde et tomrum på Østerbro og i Nordhavn. Projektet tog fart, da Jesper for et par år siden blev valgt ind i Østerbro Lokaludvalg med et ønske om at løfte kulturen i bydelen.

”Jeg spurgte lokale aktører, hvilke ønsker de havde, og de sagde alle sammen, at de manglede synlighed og et bedre netværk. De vil gerne samarbejde, men mangler nogen at gøre det med,” forklarer han. ”Derfor begyndte vi at afholde workshops, hvor institutioner, spillesteder, kunstnere og andre aktører kan møde hinanden i øjenhøjde og skabe de forbindelser, der skal til, for at kulturen kan blomstre. Typisk ender møderne med, at folk går derfra med nye kontakter og potentielt nye samarbejder.”

Formålet med projektet er, at fællesskabet på Østerbro og i Nordhavn skal vokse organisk, så Åben som festival vokser år for år, og Åben som kulturelt netværk også fungerer som katalysator for byudvikling, når der ikke er festival.

”Østerbro og Nordhavn skal blive steder hvor man tager til for at opleve kultur året rundt, og hvor vi bruger kulturen som en driver til at udvikle bydelene til et endnu bedre sted at bo og leve,” siger Jesper.

ALLEREDE EN SUCCES
København er spækket med kulturtilbud, og der er festivaler for snart sagt alle. Især de seneste 15 år er antallet af festivaler eksploderet, så det kan være svært at skille sig ud.

”Jeg kan godt være lidt nervøs for. om vi drukner i det enorme udvalg,” siger han ærligt. ”Man kan godt argumentere for, at København er ved at nå et mætningsniveau for festivaler, men lige netop på Østerbro og i Nordhavn har der manglet noget. Så jeg mener faktisk, vi opfylder et behov, der eksisterer.”

Jesper behøver kun at pege på festivalens foreløbige succes for at understrege sin pointe. Med 50+ arrangementer og over 100 aktører er Åben allerede dobbelt så omfattende som håbet.

”Vi eksisterer kun i kraft af de aktører, som fylder indhold ind i festivalen,” konkluderer Jesper. ”Hvis ingen gider lave arrangementer på Østerbro og i Nordhavn, så fungerer Åben ikke. Men så længe de er med på vores hold, fortsætter vi.”

Nu er det kun et spørgsmål, om folk vil komme, selvom coronaen raser. Det bekymrer dog ikke Jesper Koefoed-Melson.

”Vi er ikke ligesom Roskilde Festival, der lukker 150.000 mennesker ind bag et hegn, og så stikker det ellers af,” siger han med et skævt smil. ”Vi er en paraply for en lang række mindre arrangementer, som i de fleste tilfælde kun har plads til ganske få mennesker, så alt, vi laver, kan afvikles indenfor myndighedernes retningslinjer.

Jeg tror til gengæld, vi kommer til at udfylde et stort behov hos folk. For i denne sære tid hungrer folk efter kultur. Vi har virkelig brug for at være en del af et fællesskab igen.”

● Jesper Koefoed-Melson
● 41 år
● Festivalleder for Åben
● Direktør for Vida Local
● Bor på Østerbro med sin partner og deres tre børn
● Kandidat i Pædagogik og Performance Design fra RUC i 2008
● Medstifter af kunstneriske fællesskaber
som Giv Rum og PB43

Tekst: Kristian Ejlebæk Nielsen · Foto: Valentina Paz Ponce Lopez

Related Articles