Øasen – en åben festival for alle

Af Susanne

Det skal være sjovt at bo på Østerbro og derfor har en lille gruppe af entreprenante venner skabt musikfestivalen Øasen, der foregår én gang om måneden i sommerhalvåret på Trianglen.

Østerbro er en vidunderlig bydel. Her er fyldt med mange charmerende ejendomme, grønne områder, et blomstrende handelsliv, masser af sport- og fritidsmuligheder, caféer og spisesteder og meget mere. Men hvis vi skal finde håret i suppen, mangler der en musikfestival, der kan samle bydelens beboere og skabe en lokal samhørighed. Indtil den 13. maj i år. For den dag var der premiere på Øasens første musikevent på Trianglen, Østerbros historiske og smukke knudepunkt. Øasen er resultatet af fem unge venners ihærdige arbejde for at skabe et blivende musik-event på Østerbro. Vi har fået Christian E. Gloerfelt-Tarp fra Øasen til at fortælle lidt om deres bevægegrunde for, at de har skabt den elektroniske musikfestival.

”Øasen skal være en byfestival. Da vi arbejder med bæredygtighed på alle områder, skal det både være en social- og miljømæssig bæredygtig festival. Derfor bruger vi en del ressourcer på at screene samarbejdspartnere og andre aktører, så vi kan sikre os, at de har en god profil og arbejder på en måde, som vi kan forlene os med. I forhold til mad og drikkelse er det økologi og bæredygtighed, som styrer vores valg,” fortæller Christian.

Community og nye relationer
Festivalen skal være en årlig Østerbrosk tradition. Det er ambitionen at skabe et community rundt om eventet samt danne nye relationer mellem de lokale virksomheder og borgerne, så alle kan mødes i en øjenhøjde under åben himmel med dejlig musik til, fortæller Christian. ”Her er det ikke kun de lokale virksomheder i form af restauranter, caféer og lignende, vi vil inkludere, men også de lokale kunstnere. I alle vores events, som vi afholder én gang om måneden, vil vi gerne se, at der i samarbejde bliver skabt noget kunst og kultur på pladsen, så kunstværkerne opstår, mens eventsene foregår. På den måde håber vi, at vi gør Øasen til en flerfacetteret festival, hvor der er inklusion af de lokale borgere, virksomheder og kunstnere. Det hele sker i samarbejde med Københavns Kommune og Østerbros lokaludvalg, hvor vi får noget støtte, og så alt foregår i overensstemmelse med byplanen. Vi ønsker nemlig at bidrage med værdi i stedet for at skabe noget irritation. Det er vigtigt for os at understrege, vi ikke er en gruppe af unge, der står og larmer med nogle soundbokse, men at vi værdiskabende,” understreger han.

Elektronisk musik for alle
Det er Øasens klare mål, at de ønsker at støtte både uetablerede og kvindelige dj’s (og selvfølgelig også mandlige), når det gælder musikprofilen. De vil gerne sætte lidt fokus på dem, der har behov for et ekstra boost og samtidig skabe en behagelig ambient stemning. Det skal være musik for familier, unge par, ældre, ja hvem som helst, så alle kan hygge sig til eventet. ”Det skal i hvert fald være et inkluderende safe space. Vi har et håb om, at festivalen kan vokse på mere end en måde. Først og fremmest håber vi at få opbygget et ungt og frivilligt community, hvor vi bl.a. vil imødekomme expats og give dem et lokalt grounded community, de kan være en del af. Vi arrangører er selv en del af den frivillige kultur og er for eksempel med på Roskilde- og Copenhell-festivalerne, så derfor tror vi på, at vi kan skaffe noget sammenhold omkring vores eventrække,” siger Christian.

Ikke til gene for naboer
Festivalen tager altid et stort hensyn til Trianglens naboer. For Christian er det vigtigt at nævne, at de bruger professionel rådgivning både i forhold til lydopsætningsscenen og retning samt til decibelmålinger. Der bliver gjort alt for, at den lyd, der bliver spillet, går ind over Fælledparken, så de ikke er til gene for naboerne. Alt arbejdet sker i samarbejde med Teknik- og Lydforvaltningen fra Københavns Kommune. ”Vi har desuden et tæt samarbejde med biblioteket på Jagtvej og Østerbros Kulturhus, da vi som led i vores bære-dygtighedsfilosofi forsøger at låne og leje i stedet for at købe. Samarbejdet har betydet, at vi har sparet en masse penge og ressourcer ved at benytte kommunens egne ressourcer.”

Lagde blødt ud med ambient
I det første event den 13. maj lagde Øasen blødt ud med ambient og melodisk musik. Siden byggede de det stille og roligt op i løbet af dagen. ”Vi startede stille og roligt af hensyn til, at forældre med børn kommer tidligt, mens vi i løbet af aftenen gik over til noget, der er mere house, funk og disko-influeret. Man kan både sidde og nyde musikken eller danse foran scenen, hvis man ønsker det. Vi slutter altid kl. 21.00, så der er ikke musik fra Trianglen efter det tidspunkt,” pointerer Christian. Men heldigvis er der musik på Trianglen én gang om måneden hele sommeren.

Månedlige fredagsevents hele sommeren
Hvis man gerne vil vide om Øasen, kan man enten gå ind på Facebook, Instagram eller deres nyoprettede hjemmeside www.oasencph.dk. Festivalen forløber foreløbig fra maj til september i år, og så må fremtiden vise, om den er kommet for at blive.

Datoer for events, som alle ligger på en fredag, og som kører fra kl. 15.00 til 21.00, hvor der lukkes for musikken: 13. maj, 24. juni, 8. juli, august, 9. september (ifm. start af ÅBEN festival, i samarbejde med Jesper Melson)


ØASEN info@oasencph.dk · tlf. 61 43 63 63

Related Articles