Pas på øjnene ved skærmen

Af Susanne

Flere og flere får ondt i hovedet og sløret syn foran skærmen på arbejdet. Hos Louis Nielsen på Østerbrogade er salget af skærmbriller steget med 43% på fem år. Men det er muligt selv at give øjnene pauser. Butikken giver råd til, hvordan du kan undgå trætte øjne og et sløret syn foran skærmen.

Hos Louis Nielsen på Østerbrogade møder ejerne, chefoptiker Haider Alzahawe og butikschef Ronni Rasmussen, oftere og oftere kunder, som får synsproblemer og gener, når de sidder ved skærmen på arbejdet eller studiet. “Der er god grund til generne”, forklarer Haider Alzahawe. Det er nemlig hård kost for øjnene at være fokuseret på en digital skærm i flere timer i træk.

Stadigt flere har brug for hjælp til at se skærmen skarpt. Hos Louis Nielsen Østerbrogade alene er salget af skærmbriller steget med 43% siden 2017.

“Flere kommer ind til os for at få rådgivning, fordi de får hovedpine og sløret syn foran skærmen. Det kan gå ud over arbejdet. Folk bliver frustrerede og kommer til os for hjælp”, fortæller Haider Alzahawe.

Tag en pause: Kig væk fra skærmen
Men det er faktisk muligt selv at gøre noget aktivt og godt for øjnene, når man sidder foran skærmen. “Haider Alzahawe anbefaler ofte den såkaldte 20-20-20-regel. Ved skærmarbejde i længere tid ad gangen kan man blive træt i hovedet og øjnene og få et sløret syn. Her rådgiver vi som optikere om, at man kan ændre vaner ved en simpel huskeregel, der hedder 20-20-20”, siger Haider Alzahawe.

Tallene dækker over, at for hver 20 minutter, man kigger på skærmen, skal man vende blikket væk fra skærmen og fokusere på noget mindst 6 meter (20 fod) væk, for eksempel et træ udenfor vinduet, i 20 sekunder. Derudover er det godt at komme ud, da øjnene slapper af, når de får lov at fokusere på noget som er længere væk end husets fire vægge. Især børn anbefales så vidt muligt at tilbringe 2 timer udendørs i dagslyset hver dag for at passe bedst på synet.

“Vi ved, at det mindsker risikoen for nærsynethed hos børn, og for os alle er det sundt for både synet og resten af kroppen at tilbringe tid udendørs”, siger chefoptikeren.

Hvor langt væk er skærmen?
En god arbejdsstilling betyder også meget for, om øjnene bliver trætte af skærmarbejde. Der skal være mindst 60 cm gerne 80 cm – fra næsen og hen til skærmen. “Har du svært ved at se tydeligt på den afstand, eller oplever du jævnligt gener, kan det være, at du kan have glæde af en skærmbrille. Dette er helt naturligt for mange, der er over 40 år – men kan også være en god hjælp for yngre mennesker, selvom om de normalt ikke bruger briller”, siger Haider Alzahawe.

Hjælper anstrengte øjne
“Det kan også være, at dine øjne kan have glæde af en ny type brilleglas, hvis du bruger smartphone og tablet meget i hverdagen”, forklarer butikschef Ronni Rasmussen. Der findes nemlig brilleglas, som er optimeret til digitale skærme:

“Louis Nielsens SuperDigital brilleglas er optimeret til vores daglige brug af digitale enheder, men er også gode til at se langt med, forklarer Ronni Rasmussen”, siger han og fortsætter:

“Det er en del af glasset, som kaldes den digitale zone, der er optimeret til digitale enheder. Læsefeltet ligger lidt længere oppe i glasset, og dét fungerer godt til at se på digitale skærme i den afstand og vinkel, de fleste holder for eksempel smartphonen i, nemlig omkring 35 cm. Jeg er sikker på, at mange kender til ømhed i nakken, når de scroller på telefonen eller læser nyheder. Det kan SuperDigital bidrage til at undgå”, tilføjer Ronni Rasmussen.

Få hjælp i butikken
De to ejere er enige om, at det vigtigste er, at man får en snak med butikkens eksperter, hvis man oplever gener i øjnene ved hverdagens skærmarbejde:

“Vi kan hjælpe enten med rådgivning eller med at finde en brille eller kontaktlinse, som passer rigtig godt til den enkeltes liv og behov”, lyder det fra butikschef Ronni Rasmussen.

Pas på øjnene med gode vaner
● Brug 20-20-20-reglen: For hver 20 minutter, du kigger på en computer, tablet eller mobilskærm; hold en pause og kig ud ad vinduet eller på noget, der er længere væk end 20 fod (6 meter) i 20 sekunder.
● Brug 2 timer udendørs hver dag i dagslys. Dette anbefales især til børn for at forebygge nærsynethed.
● Undgå modlys og refleksioner, når du arbejder ved en skærm, og sid 60-80 cm fra skærmen.
Kilde: Chefoptiker Haider Alzahawe, Louis Nielsen Østerbro


Louis Nielsen · Østerbrogade 35 · Tlf. 96 32 52 39 · www.louisnielsen.dk

Related Articles